Palautetaan koulutuksen kunnia

23.2.2019


”Ei koulutussäästöjä” julistettiin kylteissä ennen eduskuntavaaleja 2015. Niiden kanssa komeasti poseerasivat silloinen oppositiojohtaja, tuleva pääministeri Juha Sipilä ja kokoomusta johtanut Alexander Stubb. Lupaukset osoittautuvat tyhjiksi, kun keskustan, kokoomuksen ja sinisten/perussuomalaisten hallitus pääsi oikeasti valtaan ja päättämään asioista.

Samalla tavalla tänäkin keväänä ainakin kokoomus ja keskusta ovat jo vakuutelleet panostavansa tulevalla hallituskaudella opetukseen ja koulutukseen. Onneksi olemme sentään sen jo oppineet, mikä on totuus näiden puolueiden lupausten takana.

Erityisesti ammatilliset oppilaitokset ovat olleet nykyisen hallituksen hampaissa. Niiden resursseja on leikattu 250 miljoonalla eurolla. Yhteensä kaikesta koulutuksesta on leikattu valtava summa, 800 miljoonaa. Ideologinen valinta hallitukselta lienee sekin, että juuri ammatilliselta puolelta on leikattu erityisen paljon. Ainakin hallituksen ideologinen linja on rajusti näkynyt ja tuntunut tavallisen duunarin elämässä monenlaisena kurittamisena.

Opettamisen vastuuta on yhä enemmän siirretty työpaikoille. Tämän mallin onnistumisesta on valitettavasti työpaikoilta kuulunut huonoja esimerkkejä, kun tavalliset duunarit joutuvat tekemään opettajille kuuluvaa työtä. Työntekijät laitetaan yrityksissä opastamaan työharjoittelijoita, jopa koulun penkiltä juuri tulleita nuoria. Nuoria, joilta saattavat vielä puuttua ihan monet työelämän perustaidotkin. Toki opettajan virkaa hoitavat työntekijät tekevät sen minkä pystyvät, usein jopa ilman erillistä korvausta ja oman tuottavuustavoitteensa kustannuksella. Tästä tilanteesta kärsivät niin opetus, opetettava, ”opettaja” kuin yrityskin.

Se, että nuorilla on erittäin heikot lähtökohdat siirtyä ammatillisesta opetuksesta työelämään, ei tietenkään oleoppilaitosopettajien syy. He ovat varmasti tehneet sen, minkä vähentyneillä resursseilla ovat voineet. Eikä tämä nuortenkaan syy ole. Monen ammatilliselle uralle suuntautuneen nuoren työura on lähtenyt huonosti käyntiin ja vaikeutunut sen vuoksi, että Sipilän hallituksen leikkaukset ovat olleet niin rajuja. Samaan aikaan puhutaan kauniita sanoja siitä, että yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa ja nuoret tukea pärjätäkseen elämässä.

Ammatillisen koulutuksen huonoon tilanteeseen on puututtava ja saatava aikaan kurssinmuutos. Nuoremme ja yrityksemme ansaitsevat parempaa. Ammatillisen koulutuksen resursseja on lisättävä ja yrityksissä tapahtuvan oppimisen laatua parannettava. Vain siten pystytään vastaamaan opetuksen, osaamisen, oppimisen, työvoimapulan ja kilpailukyvynkin haasteisiin.