Sipilän II-hallituksen ohjelma: lisää Kikyä

23.2.2019


Pääministeri Juha Sipilä esittää nk. kilpailukykysopimukselle eli kikylle jatkoa. Hirvittää ajatella, että Keskustapuolueessa yleisemminkin ajatellaan samalla tavalla. Eli tavoite on jatkaatyöntekijöiden ja työttömien aseman heikentämistä kilpailukyvyn nimissä. Lisäksi halutaan varmistaa kolmikantaisen sopimisen alasajo, ay-liikkeen heikentäminen ja halpatyömarkkinoiden yleistäminen.

Oli sinänsä hyvä, että Sipilä kertoi, että Kepussa suunnitellaan kikyilyn jatkamista. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos Kepu on hallituksessa, ensimmäisen leikataan työttömyysturvaa (viimeksi 100 päivää) ja uhkaillaan pakkolaeilla, jos ay-liike ei taivu sen tahtoon.

Viimeksi kikyllä pidennettiin työaikaa 24 tuntia ilman korvausta, niin nyt viedään loppuun 100 tunnin pidennys. Kun viimeksi siirrettiin työnantajien sosiaaliturvamaksuja työntekijöille neljän miljardin edestä ja leikattiin julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja, niin uusi Sipilän hallitus jatkaa samalla linjalla.  

Sipilän hallitus on lisäksi pidentänyt koeaikoja, helpottanut perusteettomia määräaikaisuuksia, lieventänyt irtisanotun takaisinottovelvoitetta, laillistanut nollatuntisopimukset ja toteuttanut aktiivimallin. Irtisanomissuojan heikennyksen ay-liike torjui, mutta Sipilän II-hallitus palaa asiaan varmasti.

On huolestuttavaa, jos pääministerillä on näin harhainennen käsitys siitä mistä kestävä tuottavuus, talouskasvu ja työllisyyden parantaminen rakennetaan. Ikään kuin koulutuksella, tutkimuksella, innovaatioilla ja vaikkapa työntekijöiden hyvinvoinnin korostamisella ei olisi mitään merkitystä. Nyt kun kansainvälisen talouden heikkeneminen on näköpiirissä olisikin käännettävä huomio siihen mistä uutta kasvua ja työtä löytyy. Sipilän kannattaisi, vaikka ihmetellä miksi yritysten investoinnin ovat edelleen alle 2008 tason, mutta osingot ovat ennätyssuuria, jopa 14 miljardia tänä vuonna.

Kyse on vain arvoista sekä etujärjestöistä, joiden asiaa kukin hallitus vuorollaan ajaa. Sipilän hallitus on puolensa näyttänyt. Se ei ole ihmisen puolella vaan kylmän ja kovan markkinatalouden mahdollistajana.