Hätähuuto lastensuojelun puolesta!

7.4.2025

Olemme kuulleet Keusotesta, palveluntuottajilta ja lastensuojelun asiakkailta itseltään hyvin huolestuneita ja jopa hätääntyneitä yhteydenottoja nyt hyvinvointialueella asetetusta ostokiellosta. Olemme kiitollisia siitä, että he ovat rohkeasti kertoneet tilanteesta. 

Lastensuojelun sosiaalityöstä säästetään nyt niin, ettei ulkopuolisia, kilpailutettuja palveluita enää saa ostaa. Tilauksia ja sopimuksia tehostetun perhetyön ja tukiperheiden osalta on täytynyt perua ja päättää lyhyellä varoitusajalla. Ammattilaiset ovat tehneet vaativaa ja sinnikästä työtä perheitä auttaakseen ja nyt tuo ansiokas työ romutetaan hetkessä. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret jäävät ilman tukea ja suojelua.  

Sosiaalityöntekijät ovat viestineet kuormittuneina ja huolestuneina siitä, ettei eettiselle päätöksenteolle, aidolle asiakkaan tarpeen arvioinnille ja siihen vastaamiselle tai lapsen edun ensisijaisuudelle ole tässä tilanteessa tilaa. Virassa olevat sosiaalityöntekijät ovat raskaassa virkavastuussa tekemistään päätöksistä. He vastaavat viime kädessä siitä, että apua tarvitseva lapsi tai nuori saa riittävät palvelut sekä tukitoimet arkeensa. He vastaavat myös siitä, jos joku on jäänyt ilman näitä. Sosiaalityö on vaativaa asiantuntijatyötä ja siksi annettu ohje lopettaa ostopalveluna hankittavat palvelut on kohtuuton. Se kertoo lastensuojelulle asetetusta valtavasta paineesta saada säästöjä – keinoja kaihtamatta. 

Ammattiliitto Talentia ja jopa eduskunnan apulaisoikeusasiamies ovat ottaneet kantaa siihen, että mikäli hyvinvointialueen ohjeistus – kuten ostokielto – ja laki ovat ristiriidassa, on laki ensisijainen tulkintakehys. Emme tarkalleen tiedä, miten tämä mainittu ostokielto on nyt työntekijöille ilmaistu, mutta tilanteeseen liittyy joka tapauksessa valtavasti riskejä. Esimerkiksi hyvinvointialue Pohde on juuri saanut Aluehallintovirastolta huomautuksen, koska työntekijöitä oli nimenomaan ohjeistettu virheellisesti.   

Lastensuojelun kustannuksista kolme neljäsosaa muodostuu sijaishuollosta eli palvelusta, jonne osa asiakaslapsista ja -nuorista päätyy, jos avohuollon tukitoimet eivät ole riittäviä. Sijaishuollosta jopa 80 % tuotetaan ostopalveluna. Esimerkkinä yhden lapsen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että 4,5 kuukautta vietettynä erityistason lastensuojelulaitoksessa maksaa yhteiskunnalle saman suuruisen summan kuin suhdeperustainen varhainen tuki jopa 12 vuoden ajalta. Ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä ei siis voi liikaa korostaa. Se on tärkeää sen asiakkaille inhimillisistä syistä, mutta myös koko yhteiskunnalle kustannusten vuoksi.

Nyt leikataan siis palveluista, jotka ehkäisevät myöhemmän vaiheen korjaavien ja raskaampien palveluiden tarvetta. Ei tarvitse olla järjen jättiläinen ymmärtääkseen, että tämä toimintatapa teettää nyt saatavia säästöjä selvästi suuremman hintalapun tulevaisuudessa! 

Meillä on suuri huoli sekä lapsista ja nuorista, joiden etu ja oikeudet ovat vakavasti uhattuna. Kannamme syvää huolta myös sosiaalityöntekijöiden eettisestä stressistä ja jaksamisesta tässä tilanteessa. On vaikea uskoa, että Keusoten omat palvelut riittäisivät oikea-aikaisesti vastaamaan kaikkien tarvitsevien tarpeisiin. Tämä johtaa myös kerrannaisvaikutuksiin palveluntuottajien puolella. Olemme jo nyt kuulleet, että työntekijöitä on jo jouduttu irtisanomaan ja muutosneuvotteluita käynnistellään useassa paikassa. 

Todennäköisesti voimme nähdä säästöjen vaikutuksia verrattain nopeasti. Todennäköisesti jo tuleva kesä tulee olemaan monelle perheelle sekä nuorelle haastava, jos aiemmin heillä käytössään ollut tukihenkilö tai tukiperhe ei enää olekaan saatavilla. Moni apua tarvitseva lapsi ja nuori on vaarassa, kun arjen rutiinit poistuvat koulujen päätyttyä.

Me peräänkuulutamme nyt kykyä tarkastella tilannetta kauaskantoisemmin, eettisemmin ja kestävämmin. Lastensuojelu on mielestämme kestämätön säästökohde. 

 

Hanna Hongisto  

Alue- ja kuntavaaliehdokas (sd.)

Äiti ja lastensuojelun ammattilainen

 

Emmi Mäkinen 

Alue- ja kuntavaaliehdokas (sd.)

Neljän lapsen Moderni työläisäiti