Pitäisikö pikavipit kieltää kokonaan?

18.3.2019

Yksittäinen asia, joka minua risoo ja toistuvasti mietityttää on pikavipit. Niistä kuulee usein järkyttäviä kertomuksia. Pahimmillaan velalliset ovat joutuneet kymmenien tai satojen tuhansien eurojen velkakierteeseen, josta irtipääsy tuntuu täysin toivottomalta.

Tarkkoja tilastoja ei tunnu helpolla löytyvän mistään, mutta ilmeisesti pikavippiloukossa on todella iso määrä ihmisiä, usein nuoria. Joka vuosi syrjäytyy noin 4000 nuorta. Pikavipit ovat satavarmasti merkittävä tekijä monen syrjäytymiskierteen syventymisessä.

Pikavippien todelliset vuosikorot ovat kaiketi pahimmillaan tuhansia prosentteja. Lainsäätäjä on moneen kertaan yrittänyt korkokattoja, mutta aina ovat koronkiskojat löytäneet porsaanreikiä, joilla kiertää säädöksiä. Koronkiskojat ovat kekseliäitä – varsinaisen koron lisäksi toistuvia kuluja tulee esimerkiksi erilaisista perintätoimista.

Pikavippien käyttö herättää monia kysymyksiä ja tunteita, kun asiasta keskustelee ihmisten kanssa. Eiväthän niihin turvautuvat tyhmiä ole, kyllä he tietävät, minkä riskin ottavat, kun pikavippiin turvautuvat. Joskus vain ei tunnu muuta vaihtoehtoa olevan tarjolla. Sosiaalisessa turvaverkostossamme on siis pahoja aukkoja, kun pikavippeihin on ylipäänsä kenenkään pakko turvautua.

Syytkin ovat syvällä. Muun muassa palkaton työ ja erilaiset pätkätyön muodot ovat yleistyneet. Jos ei palkalla pärjää, niin jostain on rahaa löydyttävä pakollisiin menoihin. Pikavippi on tässä yksi vaihtoehto, vaikkei koskaan pidemmän päälle paras. Ja voi vaan kysyä, miten esimerkiksi aktiivimallin (ja siihen liittyvien karenssien) käyttöönotto on vaikuttanut pikavippien määrään?

Minusta pikavipit pitäisi kieltää kokonaan. Työelämä ja elämä ylipäänsä tulisi saada sellaiseksi, ettei kukaan sellaiseen tilanteeseen joudu, missä pikavippejä tarvitaan. Mutta koska maailma ei koskaan ole täydellinen, olisi inhimillisempi vaihtoehto hetkelliseen hätään sosiaalinen luototus, johon kunnilla on mahdollisuus. Se on varsin joustava järjestelmä muttei kaikilla käytössä.