Köyhän kehysriihi

27.3.2014

Laskeskelin, mitä hallituksen kehyspäätökset saattavat merkitä meidän perheen kokoiselle perheelle. Kaikkia vaikutuksia ei vielä voi arvioida, mutta tältä näyttää kun lasketaan eri medioissa spekuloitujen summien perusteella:

Käytin laskennoissa naisen palkkatulon n. keskiarvoa, vaikka kaikki tiedämme, ettei läheskään kaikki naiset tienaa edes tätä. Jos palkka on 2300 kuukaudessa, siitä menee keskimäärin veroa 23 prosentin mukaan, joten nettona jää alle 1800 euroa kuussa. Siitä vähennetään tel-, yms. maksut.

Lapsia on kotona neljä (niin kuin meillä). Lapsilisistä kehyspäätökset vievät 37€ kuussa, siis 444€ vuodessa. Kahden pienemmän lapsen tarhamaksut ovat yhteensä n. 500€/ kk. Kahden isomman lapsen iltapäivätoimintamaksut (molemmat vanhemmat töissä) n.180€/kk.

Töihin on pakko mennä autolla. Jos bensa nousee 3s/l, menot lisääntyvät 67€ vuodessa. Työmatkakulujen vähennysoikeiden pienennys tarkoittaa 150€ lisäkulua vuodessa. Ajoneuvoveroon 1/5 lisää = n. 70€ vuodessa.

Perheessä pakko olla kaksi autoa työmatkoihin, sillä perhe asuu paikassa, mistä junalla tai bussilla ei työpaikalle pääse. Lasken autolainalle n.170€ menon per kuukausi.(eli tässä laskennassa asumispaikka on Nummenkylä ja työpaikka Tattariharju (taas niin kuin meillä).

Sitä ei vielä voi arvioida, miten kuuden hengen perheen asumiskustannukset muuttuvat, mutta ainakin osa niistä nousee: laina, sähkö, vesi, kiinteistövero.

Toki tästä puuttuu miehen tulot, jotka nostavat perheen kokonaistuloja, mutta toisaalta myös hänen kohdallaan nuo autoiluun liittyvät kulut nousevat huimasti.

Miten näillä selvitään?